вторник, октомври 19

ВСИЧКО ИДВА ОТ ТОВА, ЧЕ ВИНАГИ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ

В един  клип на краля на поп музиката Майкъл Джексън хората се хващат за  ръце и обграждат земното кълбо, отговорни за планетата и загрижени за собственото си оцеляване. Изумителната проникновеност на певеца ни подсказва как трябва  да се организира човечеството, за да се спаси от собствените си унищожителни капани. Колко любов и всеотдайност са му нужни, за да сплоти усилията си и опази  човешкото  у себе си. Особено когато е заобиколен от властващите лица на парите, властта, егоизма и гнева. Невероятните измерения на човешката алчност неусетно го превръщат в първосигнално животно, атрофирало и безотговорно.
Всичко идва от това, че човекът винаги иска повече! Загубва реална представа за собствените си нужди и потребности и става пленник на  прищевките си. Човекът е съставна част от природата, която му е отредила най-отговорната мисия  - да се грижи за нея, като я пази чиста и като я съхранява за идните човешки и животински твари. Заобиколен от водата, въздуха, земята, човекът се самовъзпроизвежда и облагородява природата с делата си. Гради си рая на земята. Ако  планетата е  замърсена и негодна, животът му  отива към гибел. Всяка грешка, която допуска, води до две нови, а те още до две.
Човешката цивилизация е като факир на сцената: вади нови и нови доказателства за неограничените възможности на хората. Стига до там, че човекът почва да си мисли, че има  способности да надскочи природата.  Измисля формули --  Зелена планета, Водна планета, Екологично чиста планета, Парников ефект, Озонова дупка  и се впуща в приключенски подвизи като филм за Индиана Джоунс да поправя проблема. Но жестоко се лъже, защото проблемът е самият той!
За оцеляването си човечеството  формира бизнес колегии,  наречени корпорации, които хранят, поят, обличат,  развличат човека и се грижат за развитието на цивилизацията. Те например изработват критериите за допустимите вредни емисии при спазване на  екологичните норми, за да не се  замърсяват почвата, водата, земята и използват икономически лостове за корекции. С помощта на  техните държавнически закони, нормативни уредби,  бизнес планове, медийни коментари се манипулират различни точки на планетата и като скачени съдове отнемат и раздават производства, банки, фирми и т. н. Така постепенно бизнесът нарушава равновесието на планетата и за да го изравни и поддържа, прилага своите лицемерни мерки във фармацията, индустрията, строителството, банките, пазарите.  За опазване на околната среда измислят програми и отделят средства за почистване на отровните отпадъци от собствените си високоенергийни производства,  изработват генномодифицирани продукти за защита живота и здравето на човечеството, като го лишават от естествените органични такива,  въвеждат  умиротворителни операции за спасяване от тероризма с изпращането на бойниотровни вещества и средства за масово поразяване. Всяка тяхна благородна проява им носи милиони печалба. От всяка катастрофа на човечеството се облагодетелстват определени групировки. Спомнете си хлапето от филма на Чарли Чаплин, което чупи прозорците, а след него върви баща му джамджията. Под благовидната маска  на благодетели се крият истинските виновници за разрушаването на планетата. Която и страница на новините да отвориш, ще се намерят примери за задкулисни игри и манипулации и игра на сляпа баба.
 Ако човечеството отбелязва психогенно израждане на поколенията, то за това виновни има, но няма как да бъдат наказани. Идеалната им цел е хората да бъдат откъснати един от друг, да не могат да се заловят за ръце и да им се противопоставят. Римското правило – разделяй и владей.
 Срещу тази лавинообразна върхушка, може да се каже и вихрушка, човечеството би могло да се изправи. Но как!? Въпросът се страхува от отговора, защото от другата страна на уравнението е пак човекът. Той е отговорът!

Ще може ли да спре надпреварата за икономическо надмощие на определени държави?

Ще коригира ли  разрушителната сила на бизнеса?

Ще може ли да не обърква   Бог  /саморегулиращата се енергия/  да си възроди  земята?

Ще има ли сили да отстои благородната си човешка природа и пренебрегне хищната?

Ще може ли не само да  обича планетата, но и да докаже любовта си към нея?

Няма коментари:

Публикуване на коментар